Burak na rukoli z serkiem i nasionami chia

Burak na rukoli z serkiem i nasionami chia

Składniki:

3 garści rukoli
1 mniejszy burak
250g serka śmietankowego (ja użyłam Almette)
2 łyżeczki nasion chia
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki cytryny

Do dekoracji:

nasiona słonecznika
nasiona granatu
 
Sposób przygotowania:
 
1. Buraka obieramy, umieszczam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 min.
2. Po przestygnięciu buraka, kroimy go w kostkę.
3. Do miski wkładamy umytą rukole, buraka i przyrządzamy sos.
4 Sos: olej mieszamy z sokiem z wyciśnietej cytryny do tego dodajemy sprasowane ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy składniki i dodajemy do miski z rukolą i burakiem. Całość mieszamy.
5. Do osobnej miseczki przekładamy serek i dodajemy nasiona chia, mieszamy.
6. Na koniec już na talerzu naszą sałatkę możemy udekorować nasionami granatu i słonecznika.
 
Porcja dla 3 osób.
 
 
Smacznego
Tasty diet by milena
 
Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *