Ciastka orkiszowe

Ciastka orkiszowe

Pyszne, kruche i proste ciasteczka orkiszowe. Zrobienie masy na ciasteczka zajmuje tylko 10min. A później 15-20min. trzymamy je w piekarniku. Polecam!

Składniki:

150g mąki orkiszowej;
120g ksylitolu;
pół szklanki oleju słonecznikowego;
1 łyżeczka sody;
1 łyżeczka cukru waniliowego;
1 jajko;
5 łyżek migdałów w drobnej postaci (użyłam płatków);
2 łyżki nasion słoncznika.

Sposób przygotowania:

1. Migdały i ziarna słonecznika miksujemy.
2. Olej, jajko, cukier waniliowy, ksylitol oraz zmiksowane migdały i ziarna słonecznika ucieramy ( ja użyłam miksera), następnie dodajemy mąke i sodę. Wszystko ucieramy.
3. Ja troszeczkę rozwałkowałam ciasto i zrobiłam ciastka w kształcie serduszek, ze względu na zbliżajace się Walenynki. Można uformować z ciasta kulki wielkości orzecha i je spłaszczyć (szybszy sposób).
4. Ciastka wkładamy na blaszkę, wyłożoną papierem. Pieczemy około 15-20min. w 180 stopniach.
 
Przepis na około 20 ciastek.
 

Smacznego

Tasty diet by milena

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *