Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto, które każdy kto jest na diecie może bez obaw zjeść. Co ważne ciasto jest bardzo zdrowe, bo zawiera fasolę i banany. Nie potrzeba do przygotowania ani mąki ani cukru.

Składniki na ciasto:

2 banany;
400g czerwonej fasoli (ja użyłam z puszki);
5 łyżek oleju rzepakowego;
3 łyżki kakao;
2 jaja;
półtorej łyżeczki proszku;
2 łyżki posiekanych orzechów np. włoskich;
2 łyżki posikanych migdałów;
2 łyżki ksylitolu (nie trzeba dodawać).

Polewa:

1 łyżka oleju kokosowego;
1 łyżka wody;
3 łyżeczki miodu;
1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy (prócz orzechów i migdałów). Jeśli fasola jest z puszki to wcześniej należy wypłukać ją bardzo dokładnie na sitku. Tak jak napisałam wyżej ksylitolu nie trzeba dodawać. 

2. Miksujemy tak długo aż konsystencja będzie gładka. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i migdały i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie wylewamy do foremki i wkładamy do piekarnika na 180 st. C i pieczemy około 40-45min (pieczemy do suchego patyczka).

3. Następnie możemy przygotować polewę, ale jesli chcemy mieć ciasto całkowicie bez cukru, nie musimy jej przygotowywać. 

4. Przygotowanie polewy: w małym garnuszku na małym ogniu, rozpuszczamy olej kokosowy z wodą i dodajemy do tego miód oraz kakao. Cały czas mieszamy do gładkiej konsystencji. Następnie polewamy ciasto i możemy je ozdobić dodatkowo np. migdałami.

            

Smacznego!

Tasty diet by milena

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *