Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

3 marchewki
7 łyżeczek ksylitolu
350 g mąki pełnoziarnistej
pół szklanki oleju roślinnego (ja użyłam słonecznikowego)
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli


Polewa:

 250g serka mascarpone(najlepiej użyć serka twarogowego)
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cukru waniliowego
niewielka garść płatków migdałowych
Jeśli użyjesz serka twarogowego to do polewy dodaj łyżeczkę ksylitolu.


Przygotowanie:


1.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg. 2.Przygotowujemy okrągłą formę.
3.W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon,sól, ksylitol i cukier waniliowy.
4.W drugiej misce mieszamy ze sobą: olej roślinny, jajka, mleko.
5.Płynne produkty ubijamy na małych obrotach.
6.Po zmieszaniu dodajemy produkty suche. I powoli mieszamy mikserem na małych obrotach.
7.Teraz dodajemy startą marchewkę ma dużych oczkach i mieszamy całość dokładnie łyżką.
Jeśli widzisz, że ciastu brakuje mąki bądź mleka – nie bój się i dodaj! Bardzo dokładnie mieszamy.
8.Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut lub do suchego patyczka.
9.Pod koniec pieczenia robimy krem: miksujemy serek mascarpone z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Lub
serek twarogowy mieszamy z ksylitolem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny
10.Wkładamy krem do lodówki.
11.Po wystygnięciu ciasta smarujemy kremem i dekorujemy migdałami.
12. Przed zjedzeniem najlepiej ciasto schłodzić.
Smacznego 
Tasty diet by milena 

Please follow and like us:


1 thought on “Ciasto marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *