Koktajl z żurawiną liofilizowaną

Koktajl z żurawiną liofilizowaną

Pyszny i zdrowy koktajl, do którego potrzebujemy zaledwie 4 składników. Ale zanim o jego przygotowaniu to może wyjaśnię, co to właściwie jest proces liofilizacji.

Liofilizacja– to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego. Otrzymany produkt charakteryzuje się wysoką jakością, bowiem            w warunkach technologicznych procesu zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych, tj. utlenianie czy wywołanych przez aktywność drobnoustrojów. 

Zalety produktów liofilizowanych:

  • zachowują swoją barwę, aromat, witaminy i wartości odżywcze;
  • są lekkie i poręczne;
  • nie zawierają wody, a więc proces rozwoju drobnoustrojów jest bardzo ograniczony;
  • można przechowywać długi okres.

Do koktajlu oczywiście można użyć także żurawiny suszonej.

W przepisie występuje także babka jajowata, kóra cechuje się m.in. dużą zawartością błonnika.

Składniki:

3 łyżki żurawiny liofilizowanej;
2 łyżeczki ksylitolu;
1 łyżka babki jajowatej;
1 szklanka mleka sojowego.
 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.
  2.  Przelewamy do naczynia, możemy udekorować żurawiną.

 

 

Gotowe!

Smacznego

Tasty diet by milena-Dietetyk

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *