Makaron z kurkami i indykiem

Makaron z kurkami i indykiem

Zaczął się sezon na kurki, więc postanowiłam wykorzystać je do dań w mojej kuchnii. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron z kurkami i indykiem, a za parę dni podam przepis na kolejne pyszne jedzonko, do którego przygotowania oczywście wykorzystam te grzyby. 

Danie jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Czas przyrządzania około 25min. Danie dla 3 osób.

Składniki:

200g kurek;
400g piersi z indyka;
1 duża marchew;
pół cebuli;
250ml śmietanki 18%;
pół pęczka kopru;
300g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty);
przyprawy do mięsa: 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól, papryka ostra, bazylia, oregano;
olej kokosowy do smażenia.
 
   
 

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy (przyprawy wymienione powyżej, doprawiamy do smaku) i odkładamy do lodówki na czas przygotowania kurek.
2. Kurki czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulę, wcześniej pokrojoną          w kostę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki, doprawiamy je według uznania solą i pieprzem.
3. Pod koniec smażenia grzybów dodajemy wcześniej utartą marchewkę na grubych oczkach. I smażymy przez około 4min na małym ogniu.
4. Po odstawieniu z ognia grzybów, zabieramy się za smażenie mięsa na innej patelni. Indyka smażymy na oleju kokosowym, na małym ogniu do momentu aż mięso sie zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy kurki z marchewką oraz śmietanę                           i dusimy przez około 4min. 
5. Na koniec doprawiamy koperkiem.
 
            

Smacznego!

Tasty diet by milena-Dietetyk

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *