Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe
Zastanawiacie się czasem jak przemycić dynię w swojej kuchni? Nic prostszego jak przygotowanie muffinek z dodatkiem dyni.
Przygotowanie takich babeczek jest niezwykle proste i szybkie i wcale nie wymaga umiejętności kulinarnych.
Idealne na II śniadanie do pracy, na urodzinowe przyjęcie, piknik, czy też wycieczkę.
Z przepisu wychodzi około 10 muffinek.
 

Składniki:

180g upieczonej dyni;
250g mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
80g cukru;
1 jajko;
150ml mleka;
50ml oleju
3 kostki białej lub mlecznej czekolady (ja dodałam mleczną);
można takze dodać np. 2 łyżki wiórków kokosowych, orzechów lub jedno i drugie (ja dodałam wiórki kokosowe).
 

Przygotowanie:

1. Kawałek dyni wkładamy do piekarnika na około 30min i pieczemy w 180st.
2. Kiedy dynia nieco ostygnie, obieramy skórkę i ugniatamy ją widelcemlub blendujemy.
3. Najpierw łączymy ze sobą suche składniki, później mokre, a następnie łączymy je ze sobą.
4. Mieszamy wszytsko do połączenia składników.
5. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i np. wiórki kokosowe.
6. Następnie ciasto przelewamy do foremek, wkładamy do piekarnika na około 25-30min i pieczemy w 180st. do suchego patyczka.
 
Smacznego!
 
Tasty diet by milena-Dietetyk
Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *