Naleśniki z tapioki

Naleśniki z tapioki

Tapioka – jest to produkt skrobiowy, uzyskany z mielenia manioku. Występuje w postaci mąki, płatków i perłowych kulek. Idealna dla osób chorujących na celiakie, ponieważ nie zawiera glutenu.

Przepis jest bardzo prosty, a naleśniki najlepiej smakują na ciepło. Można je serwować np. z dodatkiem konfitur, czekoladą, czy owocami.

Składniki:

półtorej szklanki tapioki;
3/4 szklanki mleka ( ja użyłam o 1,5% zawartości tłuszczu);
1 jajko;
1 banan;
szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Wszystkie skladniki wkładamy do miski i miksujemy je na gładką masę.
2. Ciasto lejemy na rozgrzaną patelnie z dodatekim oleju kokosowego. Ciasto nie ma pływać w oleju. Naleśniki smażymy aż się zarumienią. Podajemy wedle uznania. Ja dodałam do nich banany i konfiturę z malin.
 
Czas przygotowania około 15min. Z tych składników powstaną 4 naleśniki.
Smacznego!
 
 
Tasty diet by milena
 
Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *