Placuszki jogurtowe

Placuszki jogurtowe

Przedszkolaki to bardzo wymagająca grupa i niejednokrotnie kręcą nosem i nie chcą jeść przygotowanych dań. Ja jako mama 4-latka bardzo często jestem wystawiana na próby przez mojego synka, ponieważ jest on niejadkiem, ale staje na rzęsach                    i eksperymentuje w kuchni, żeby zjadł cokolwiek i żeby miało to wartości odżywcze. Nie sztuką jest podać dziecku frytki, czy parówkę. Ostatnio zaserwowałam synowi placuszki jogurtowe z płatkami owsianymi. Idealnie nadają się jako II śniadanie lub podwieczorek. Czy zjadł? Oczywiście 🙂 Przepis na 3-4 placuszki. Czas przygotowania 10-15 min.

Składniki:

4 łyżki jogurtu naturalnego;
2 łyżki płatków owsianych;
2 łyżki mąki pszennej;
1 jajo;
2 łyżeczki miodu;
olej rzepakowy do smażenia
 

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane można zmiksować, następnie dodajemy jajko, jogurt, mąkę i miód.
2. Wszystko razem mieszamy i smażymy na oleju rzepakowym na małym ogniu na złocisty kolor.
3. Placuszki można podawać np. z owocami. Można także zmiksować np. maliny i wymieszać z jogurtem naturalnym i takim dodatkiem posmarować naleśniki.

Smacznego!

Tasty diet by milena-Dietetyk

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *