Produkty dobre dla naszego mózgu

Produkty dobre dla naszego mózgu

Oto lista produktów, które dobrze oddziałują na nasz mózg.

  1. Zielone warzywa liściaste takie jak: brokuły, sałata, szpinak.

         

       Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) wykazali, że systematyczne spożywanie tych produktów             koreluje ze spowolnieniem degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem.

  1. Truskawki

Fisetyna zawarta w truskawkach pozwala uniknąć problemów z funkcjonowaniem intelektualnym, które mogą pojawić się wraz z wiekiem. Fisetyna łagodzi też stres i reakcje zapalne organizmu.

  1. Orzechy

Jest to jeden z produktów, który chroni przed depresja.

  1. Rośliny strączkowe, pomarańcza, drożdże, wątróbka

        

Są niezbędne do wzrostu i podziału wszystkich komórek organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu czyli w życiu płodowym i niemowlęctwie. U dzieci i dorosłych foliany, wspólnie z witaminą B12, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, co zapobiega występowaniu anemii. Niedobór folianów sprzyja występowaniu podwyższonego poziomu homocysteiny w surowicy krwi, co jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udaru mózgu.

  1. Zielona herbata

Teina jest związkiem psychoaktywnym, po spożyciu herbaty uczucie zmęczenia ustępuje, nasza aktywność wzrasta, wyostrza nam się umysł, wzrasta koncentracja, niektórzy uważają, że picie zielonej herbaty opóźnia demencję albo działa zapobiegawczo w chorobach neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

  1. Kakao

Naukowcy z Columbia University Medical Center (CUMC) dowodzą, że do pogarszania się pamięci wraz z wiekiem przyczyniają się zmiany zachodzące w obszarze mózgu zwanym zakrętem zębatym, wchodzącym w skład formacji hipokampa (struktury odpowiedzialnej za pamięć). Temu rodzajowi utraty pamięci można, zapobiegać poprzez wzbogacenie jadłospisu o kakao.

  1. Tłuste ryby morskie: łosoś, dorsz, śledź, tuńczyk

Zawierają cenne kwasy omega-3, które wspomagają pracę mózgu.

  1. Olej lniany i rzepakowy.

To także źródło kwasów omega-3.

Podsumowując:

Warto zadbać o swój mózg już teraz, żeby utrzymać jego sprawność umysłową do późnej starości.
Wyżej wymienione produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie jak najszybciej.

Tasty diet by milena

 

Źródło:

"Zielone warzywa liściaste mogą opóźniać starzenie się mózgu" – Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

"Truskawki utrzymują mózg w dobrej formie" – Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

" Co należy wiedzieć o kwasie foliowym" – Małgorzata Sobczak

"Kwasy omega-3 chronią mózg przed kurczeniem się na starość" – Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

"Naukowcy: zielona herbata źródłem związków biologicznie aktywnych: – Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

 

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *