Ryż z kurczakiem, mango i warzywami

Ryż z kurczakiem, mango i warzywami
Danie dla 3 osób.
Czas przygotowania to 30 min.
Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad.

Składniki:

2 paczuszki ryżu czarnego jaśminowego;
1 podwójna pierś z kurczaka;
pół brokuła;
pół mango;
pół czerwonej papryki;
3 łyżki kiełków ( ja użyłam kiełków brokułu);
3 łyżki orzechów nerkowca;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka bazylii;
pół łyżeczki ostrej papryki;
1 łyżeczka soli jodowanej;
1 łyżka oleju słonecznikowego;
pół łyżki oleju kokosowego.
 
        

Przygotowanie:

  1. Ryż wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem oleju słonecznikowego i pół łyżeczki soli jodowanej.  Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam ryż 20 min.).
  2. Warzywa gotujemy w innym naczyniu do zmięknięcia.
  3. Mięso kroimy w kostkę, wkładamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy je na małym ogniu, na oleju kokosowym. Dodajemy do niego przyprawy: pół łyżeczki soli, ostrej papryki, 1 łyżeczkę bazylii i sprasowany czosnek.
  4. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, pod koniec prażenia dodajemy pokrojone w kostkę mango na około 1 min. Na sam koniec dodajemy kiełki na 20-30s.
  5. Do ryżu dodajemy usmażone mięso.
  6. Potrawę podajemy z dodatkiem warzyw oraz posypujemy uprażonymi orzechami z mango i kiełkami.

Smacznego

Tasty diet by milena

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *