Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem
Składniki:
2 paczki komosy ryżowej
2 piersi z kurczaka
1 pomidor
3 garście szpinaku
4-5 łyżek kiełków z brokuła (mogą być np. kiełki soi)
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki cytryny
1 łyżeczka bazylii
szczypta pieprzu
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki papryki chili
2 łyżki musztardy
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka najlepiej przygotować z 2-3 h przed gotowaniem. Myjemy, kroimy w kostkę i tak pocięte kawałki wkładamy do miseczki z przyprawami.

           Miseczka z przyprawami: 2 łyżki oleju, łyżeczka bazylii, oregano, pół łyżeczki chili, szczypta pieprzu i 2 łyżki soku z cytryny, wszystko razem mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka.

           Należy wymieszać kawałki z przyprawami, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3h.

  1. Następnie gotujemy kurczaka na parze do miękkości.
  2. Komosę ryżową wkładamy do gotującej się wody z odrobiną oleju na około 8min.
  3. Szpinak i pomidora myjemy. Pomidora kroimy w kostkę i mieszamy ze szpinakiem w miseczce. Dodajemy do tego kawałki kurczaka i ugotowaną komosę.
  4. Można przygotować sos jako dodatek. Wymieszać jogurt naturalny z musztardą i dodać do niego posiekaną pietruszkę.
  5. Całość dekorujemy kiełkami.

Smacznego!

Tasty diet by milena

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *