Wiosenna łąka- ciasto

Wiosenna łąka- ciasto

Pyszne, nietypowe i zdrowe ciasto, które zaskoczy każdego. Nie jest to może wersja "fit", ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na drobne grzeszki. Idealne na wiosnę! 

Składniki:

  • ciasto/biszkopt:
  • 400g liści szpinaku;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • pół szklanki cukru;
  • pół szklanki ksylitolu;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 250 g serka mascarpone (zimne);
  • 300 ml śmietanki 30% (zimna);
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 2 łyżki żelatyny.

Do dekoracji np. borówki, nasiona granatu, listki mięty.

Przygotowanie:

CIASTO:

  • Szpinak umyć i zmiksować blenderem na jednolity mus. 
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie powoli dodawać olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera aż składniki się połączą. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i chwilę miksować na małych obrotach. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 
  • Masę wylać dookrągłej formy – dno wyłożyć papierem i piec ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. 

KREM:

  • Do miski włożyć ser mascarpone i śmietankę (wcześniej schłodzić, kilka minut w zmrażalce), dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut. Pod koniec miksowania dodać żelatynę (przygotowanie żelatyny: żelatynę w proszku należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej  wody, pozostawić na kilka minut, aby napęczniała, gdy napęcznieje, należy ją podgrzać na małym ogniu, żeby żelatyna całkiem się rozpuściła). Żelatynę dodajemy powoli, 3 łyżki.

PRZEŁOŻENIE:

  • Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu i przesmarować kremem. Przykłądamy górną część tą bardziej zieloną stroną. Całość dekorujemy borówkami, ganatem i wkładamy na 1h do lodówki.

Smacznego!

Tasty diet by milena

 

Please follow and like us:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *